LEVENT KAVRAMA

Diş Taşı Temizliği ve Kök Yüzeyi Düzleştirilmesi

Uzm.Dt. Levent Kavrama

Uzm. Dt.

LEVENT KAVRAMA

Periodontist

 Diş taşı temizliği hakkında detaylı bilgi ve randevu için kliniğimizle iletişime geçin

Diş Taşı Nedir?

Tartar olarak da bildiğimiz diş taşı, günlük ağız ve diş bakımı rutinlerinin ihmal edildiği durumlarda oluşan bir sağlık sorunudur. Yeterince temizlenmeyen dişlerde bakteri plakları oluşur ve bu plaklar dişler üzerinde mineral birikintisi oluşturabilir. Bu mineral birikintileri ise diş taşı olarak adlandırılır. Dişlerin alt bölümünde oluşan sert bir hat şeklinde kendini belli eden diş taşının dişten uzaklaştırılması gerekmektedir. Diş taşının dişlerden uzaklaştırılması uzman bir diş hekimi kontrolü tarafından yapılmalıdır.

Diş Taşı Neden Oluşur?

Diş taşının oluşma nedeni, tükürük içindeki birtakım proteinlerin dişe yapışması ve zamanla bazı bakterilerin bu yapışkan tabakaya yerleşmesidir. Birden fazla bakterinin bir araya gelmesiyle oluşan tabaka zamanla ilerler. Dişlerin düzenli fırçalanmaması, ağız ve diş bakımının aksatılması gibi faktörler diş taşı oluşumu için uygun zemin hazırlamaktadır.

Diş Taşlarının Zararları Nelerdir?

Diş taşı basit gibi görünen fakat gerekli önlemler alınmadığında sonuçları çok ağır olan bir rahatsızlıktır. Diş taşının en büyük zararı zaman içerisinde dişleri tutan çene kemiğinin erimesi ve buna bağlı olarak diş kayıplarının yaşanmasıdır. Diş taşının zararını şöyle özetleyebiliriz; eksik ağız hijyeni nedeniyle ağız içerisinde kalan besin artıkları, tükürük içindeki mineraller ile birleşerek bakteri plağı üzerine tutunur. Bu birliktelik sonucunda zamanla diş taşları oluşmaktadır. Diş taşları diş eti rahatsızlığına ve çekilmelere yol açar. Vücut, diş taşının zararını anlayarak her zaman olduğu gibi onu kendinden uzaklaştırmaya çalışır. Çünkü bunun bir yabancı madde olduğunun farkındadır. Diş taşları dişin üzerinde olduğu için vücut kendi içerisinde bunu yok edemez. Bunu yapabilmek adına zararlı bölgeyi; yani dişi kendinden uzaklaştırmaya başlar.

Diş Taşı Temizleme İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Diş taşı temizleme işlemi diş hekimi kontrolünde çeşitli cihazlar kullanılarak uygulanır. Bu cihazlar sayesinde diş minesine herhangi bir zarar verilmeden, diş yüzeyi odaklı bir temizleme gerçekleştirilir. Diş taşı temizliğinde diş taşlarının boyutu, diş eti rahatsızlığı bulunup bulunmadığı, varsa rahatsızlığın boyutuna göre tedavi yöntemi ve süresi bakımından farklılıklar oluşabilmektedir. Hastanın eğer çok ileri seviyede diş eti rahatsızlığı yoksa diş taşı temizliği kavitron adı verilen ultrasonik cihazlar yardımıyla yapılmaktadır. 30 ila 45 dakika arası süren bu diş taşı temizliği işlemine detertraj denir. Bazı durumlarda diş taşı birikimi çok yoğun olmakta ve temizlenmesi için lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaktadır. Diş ve diş eti altındaki tüm diş taşları tek tek temizlenir ve yok edilir. Bu tarz durumlarda bazen hastaya cerrahi müdahale bile gerekebilir. Bu işlem türüne ise küretaj denilir. Daha fazla diş taşının ve ağız içi probleminin olduğu bu işlem tipinde seans süresi artmakta ve yapılacak işlem değişmektedir.

Kök Yüzeyi Düzleştirme

Diş eti hastalıklarının tedavileri arasında kullanılan en yaygın ve koruyucu yöntemdir. Diş taşı temizliği sırasında yapışkan bir madde olan ve büyük çoğunluğu bakterilerden oluşan tartar veya plak olarak da adlandırılan diş taşları uzaklaştırılır.

İlerleyen durumlarda plak ve diş taşları diş yüzeyine, özellikle de diş eti sınırının altında bulunan kök yüzeyine tutunurlar. Plak pürüzlü yüzeye tutunma eğiliminde olduğundan kök yüzeylerinin düzleştirilmesi gerekir. Bu işlemde tüm diş taşları temizlenir ve kök yüzeyi üzerindeki düzensizlikler giderilerek pürüzsüz bir yüzey meydana getirilir.

Nasıl Uygulanır?

Diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmede el aletleri ile birlikte hava basıncı veya elektrik ile çalışan ultrasonik aletler kullanılır. Bu aletlerin iki bileşenleri vardır. Birincisi yüksek frekans ile titreşen ve diş üzerindeki plak ve diş taşlarını yüzeyden uzaklaştıran nispeten keskin olmayan metal bir uçtur. İkinci bileşen, su ile yıkama sistemidir ki metal ucun çalışırken soğuması ve dişten çıkan artıkların uzaklaştırılmasına yardım eder.

Scaler veya küret adı verilen el aletleri keskin kenarlara sahiptir ve bu kenarlar dişe yaslanarak diş yüzeyindeki diş taşları uzaklaştırır. Bu aletler motorlu değildirler ve farklı dişler ve aynı dişin farklı yüzeyleri için çeşitli şekil ve büyüklükte tasarlanmışlardır

Kök yüzeyi düzleştirme işlemi sırasında öncelikle geniş plak ve diş taşları dişin kuron ve kök yüzeyinden ultrasonik aletler yardımı ile uzaklaştırılır. Kalan materyalin temizlenmesinde ve kök yüzeyinin düzleştirilmesinde el aletleri kullanılır. Diş hekimi dişeti sınırı altında çalışıyorken, plak ya da diş taşlarını göremez. Ancak, kök yüzeyinin pürüzlülüğü onu yönlendirir.

Diş eti hastalığının erken dönemlerinde (gingivitis) ya da daha ileri diş eti hastalığının ağzın bir bölümünde lokalize olduğu durumlarda (lokalize periodontitis) diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirme genellikle tek bir randevuda bitirilir. Hastada periodontitis mevcutsa, tek çenenin bir yarısı tek randevuda tedavi edilir. Bu nedenle tedavi dört seansta tamamlanır. Tedavi sonrası genelde hastaların kontrol randevusuna gelmeleri istenir.

BİZE SORUN

RANDEVU ALIN

Görüşleriniz bizim için değerli

Deneyiminiz hakkında bir değerlendirme bırakmak ister misiniz?