LEVENT KAVRAMA

Periodontal Tedaviler

Uzm.Dt. Levent Kavrama

Uzm. Dt.

LEVENT KAVRAMA

Periodontist

Periodontal Tedaviler hakkında detaylı bilgi ve randevu için kliniğimizle iletişime geçin

Diş eti hastalıkları tedavileri cerrahi olan ve cerrahi olmayan tedaviler olarak sınıflandırılabilir. Cerrahi olmayan tedaviler, temel tedavi olan Diş Taşı Temizliği ve Kök Yüzeyi Düzleştirilmesidir.

Cerrahi Tedaviler

Gingivektomi ve Gingivoplasti

Gingivektomi, kısa kron (dişin görünen kısmı) boyuna sahip dişlerin boylarının uzatılması, diş eti simetrisinin sağlanması istenildiği durumlarda sıklıkla uygulanan bir yöntemdir.

Gülümsediğimiz zaman; gözüken diş eti miktarı gülme estetiğinde çok önemli bir rol oynamaktadır. (Gülümseme sırasında diş etlerinin fazla göründüğü durum gummy smile olarak tanımlanır). Asimetrik ve uyumsuz diş eti kenarları, dişlerin düzensiz ve gülüş hattının eğri olduğu izlenimini oluşturabilir. Diş etleri çekilmişse veya fazla şiş ve uzun ise dişler daha uzun veya kısa görülebilir. Bu olumsuz durumları gidermek, diş eti estetiği uygulamaları sayesinde mümkün olmaktadır.

Diş eti estetiği sadece kişinin estetik kaygılarını gidermek amaçlı yapılmamakta, ayrıca diş düzeninin olması gerektiği gibi sıralanması için de uygulanmaktadır. Diş eti hastalıkları, diş yapısını bozan ve diş kayıplarına neden olan rahatsızlıklar olduğu için tedavi edilmeleri pek çok avantajı beraberinde getirir. Bunlardan bazıları:

  • Diş düzeni olması gereken dizilişe kavuşur.
  • Diş uzunlukları diğer dişlere göre düzenlenebilir.
  • Pembe estetik ile diş eti iltihaplarının önüne geçilir.
  • Gülüş sorunları ve estetik görünüm kaygısı ortadan kaldırılır.
  • Dişlerinizi destekleyen dokular sağlığına kavuşur.
  • Diş kayıplarının önüne geçilir.
  • Diş eti estetiği ile diş etlerinde meydana gelen kanamalar ile ağızda oluşan yaraların da engellenmesi yardımcı olur.

Diş Eti Estetiği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gingivoplasti olarak da bilinen diş eti estetiği ya da pembe estetik, uzman hekim muayenesinden sonra hastanın diş eti yapısına göre planlanır. Gingivoplasti şekillendirme işlemidir. Gingivektomi ile diş etlerinin fazla görünen kısımları alınır, gingivoplasti ile yeniden şekillendirilir.

Diş eti cerrahisi (gingivektomi, gingivoplasti) sırasında farklı teknikler kullanılsa da son yıllarda en iyi tedavi sonucunu lazer uygulamaları vermektedir. Operasyon sırasında kanama olmaması operasyon sonrasında iyileşmenin daha hızlı olması lazeri diğer cihazlar karşısında çok avantajlı duruma getirmektedir.

Gingivektomi Endikasyonları

  • Diş eti büyümelerinde
  • Diş eti apselerinin tedavisinde
  • Restoratif işlemler öncesinde (diş boyunun yükseltilmesi istenen olgularda)
    Asimetrik ve estetik olmayan diş eti şekli nedeniyle

Flap Operasyonları

Flap operasyonu, diş etlerinde oluşan cepleri düzeltmeye ve diş etlerini eski, sağlıklı formuna kavuşturmaya yönelik bir diş eti operasyonu olarak bilinir. Diş eti cepleri, diş eti hattının altında yer alan ve diş eti dokusunun dişten ayrılmaya başladığı noktaları ifade eden bir terimdir. Bu durum, zararlı bakterilerin üremeye başlayacağı ve temizlenmesi mümkün olmayan bir alanın oluşmasına sebebiyet verir. Bakteriler, dokularda enflamasyon oluşmasına yol açar ve diş etlerinde hassasiyete, kanamaya ve ağrıya neden olur. herhangi bir şekilde tedavi edilmezse bu sorun ciddi diş eti hastalıklarına, dişi destekleyen kemik dokusunun zarar görmesine ve tüm vücudu etkileyebilecek sistematik sağlık sorunlarına yol açabilir.

Dişlerde oluşan bu istenmeyen ceplerin tedavisinde ilk olarak diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi yöntemleri kullanılır. Manuel ya da ultrasonik bir araç kullanılarak gerçekleşen bu tedavi, hastalığın kademesi nedeni ile her zaman işe yaramayabilir. Bu tip bir tedavinin etkili olmadığı noktada flap operasyonu devreye girer. Flap operasyonu, her ne kadar periodontal hastalıklara kalıcı bir çözüm teşkil etmese de, diş eti sağlığını korumayı çok daha etkili ve kolay hale getiren bir yöntemdir. Diş eti hastalıklarına karşı özellikle hassas ve meyilli bir diş yapınız olsa bile, uzman bir periodonti uzmanından alacağınız destek ile diş etlerinizi olabildiğince uzun süreler sağlıklı tutmanız mümkün olur.

Flap Operasyonu Nasıl Yapılır?

Flap operasyonu genellikle lokal anestezi altında yapılır. Bazı özel durumlarda lokal anestezi ile birlikte hastaya oral yolla rahatlatıcı bir şurup ya da anti-aksiyete ilacı da verilebilmektedir. Bununla birlikte flap operasyonu için genel anestezi altına yatmak da bir alternatiftir. Anestezi etkisini gösterdikten sonra diş etini dişten ayırmak için ufak bir kesi açılır. Dışta kalan diş eti dokusu, diş köküne, bağ dokularına ve kemik dokusuna erişim sağlanabilmesi açısından nazik bir şekilde geriye doğru yaslanır.

İlk aşama tamamlandıktan sonra sıra, iltihaplı diş eti dokusunun temizlenmesine gelir. Hastalıklı diş eti dokusu alındıktan ve diş kök temizlendikten sonra gerekli görüldüğü halde bölgeye antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Eğer kemiklerde hasar mevcutsa, graft materyali kullanarak hasarın giderilmesi yoluna gidilebilir.

Son olarak gerekli görülen tüm tedaviler yapıldıktan sonra açılan kesi kapanır ve flap operasyonu tamamlanmış olur. Alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirildiği zaman flap operasyonunun başarı oranı oldukça yüksektir. Diş flap operasyonu, söz konusu periodontal hastalıklar ve iltihaplar olduğu zaman en sık başvurulan ve en etkili sonuçlara ön ayak olan yöntemler arasında sayılır.

Serbest Diş Eti Greftleri

Serbest diş eti grefti, damaktan alınan diş eti dokusunun diş eti çekilmesi fazla olan bölgeye uygulanmasıdır. Diş köklerindeki açıklığı kapatmak ve yeterli diş eti elde etmek için uygulanır. Greft operasyonu yapıldıktan sonra, yeni kan damarları büyümekte ve çevre doku ile bütünleşmesine yardımcı olmaktadır. İyileşme sonunda hasta daha estetik bir görünüme kavuşur.

Diş eti Greftleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Diş eti grefti operasyonlarının gerekliliği; diş eti çekilmesi, travma, periodontal hastalıklar nedenli olabilmektedir.
  • Diş eti greftlerinin amacı diş eti çekilmesini durdurmak, diş eti çekilmesini kapatmak ve mümkünse orijinal pozisyonuna getirmektir.
  • Diş eti greftleri genellikle diş eti çekilmesi olan durumlarda kullanılmaktadır.
  • Diş eti greftleri ile her diş eti çekilmesinin örtülmesi mümkün değildir.
  • Diş eti çekilmesinin durdurulması için de diş eti greftleri uygulanabilmektedir.
  • Ağız içerisinden alınan doku bölgesinde 4-12 hafta içerisinde yeni doku oluşmaktadır.
  • Öncesinde ve sonrasında ağız hijyeninin optimum olması operasyonun başarısında çok önemli bir etkendir.

Çok çeşitli dişeti grefti operasyonları bulunmaktadır. Operasyonun şekli endikasyona göre değişiklik gösterebilmektedir. Çeşitli operasyon tipleri; bağ dokusu grefti, epitelli bağ dokusu grefti, serbest diş eti grefti, saplı greftler, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu gibi. Yapılacak işleme, endikasyona göre en uygun protokol takip edilerek karar verilir.

Bağ Dokusu Greftleri

Bir dişeti greft, bir yumuşak doku kusurunu kapatmak için bir yığın yumuşak doku içermeyen diş eti veya bağ dokusunu (diş etinin iç tabakası) nakledecek bir mikro cerrahidir.

Genellikle bu tür prosedürler, implantları büyütmek veya periodontal hastalık veya travmanın neden olduğu kusurları kapatmak için gereklidir.

Greftler üçüncü molar bölgeden veya damaktan alınır ve ihtiyaç duyulan yere nakledilir.

Bu tip prosedür, oftalmolojide kullanılanlarla aynı tipte bıçakları kullanan çok hassas bir işlemdir ve dikişler de çok incedir. İlk iyileşme sağlandığında duruma göre 7-14 gün sonra dikişler alınacaktır.

Ameliyat ağrısızdır, lokal anestezi altında yapılır. Ameliyattan sonra birkaç gün hafif bir hassasiyet olabilir. Yerel bölgede hafif şişlik olabilir, ancak büyük bir şişlik oluşmaz.

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu

Periodontal tedavinin amacı, yalnızca ilerleyen periodontal hastalığı durdurmak değil, yıkıma uğramış periodontal dokuların yeniden eski sağlıklı durumuna dönmesini, rejenerasyonunu da sağlamaktır. Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu bu amaçla uygulanan prosedürlerden sadece birisidir. Periodontal rejenerasyon, periodontal cerrahi sonrasındaki iyileşmenin, yeni alveol kemiği, sement ve periodontal membran oluşumuyla sonuçlanmasıdır. Günümüzde kullanılan periodontal cerrahi yöntemleri periodontal dokuların rejenerasyonundan çok onarımıyla sonuçlanmaktadır. Kemik greftlerinin uygulandığı periodontal tedavi yöntemleriyle değişik düzeylerde yeni destek kemik oluşumu sağlanabilmektedir. 

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu, yeterli kemik ve diş eti dokusu bulunmayan bölgelerde bariyer görevi gören membranlar kullanılarak yeni kemik ve diş eti dokusunun oluşmasını sağlayan bir cerrahi işlemler bütünüdür. Bu işlemlerde ağzın bir bölgesinden alınan yumuşak doku ya da sentetik yapıdaki materyal, yetersiz olan bölgeye transfer edilir.

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu, bir bakıma greft uygulamasıdır. Peridontal tedavi prosedürleri birbirlerine benzerlik gösterir ancak kendi içerisinde küçük farklılıklar mevcuttur. Uygulanan teknik, kullanılan greft, atılan sütur gibi.

Periodontal dokunun geri kazanılması diş hekimliğinde en zor elde edilen sonuçtur. Bu sebeple Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu bu amaç uğruna uygulanan tekniklerden sadece birisidir. Bu tedavi endikasyona göre değişiklikler, modifiye tekniklere geçebilmektedir. 

Bu işlemlerin başarısı, hastalığın ilerlediği seviye, bireyin ağız hijyenini korumadaki başarısı, sigara kullanımı, sistemik hastalıklar gibi faktörlere bağlıdır

BİZE SORUN

RANDEVU ALIN

Görüşleriniz bizim için değerli

Deneyiminiz hakkında bir değerlendirme bırakmak ister misiniz?