Bonding dişteki küçük kusurları düzeltmenin acısız bir yöntemidir. Çoğu zaman bir seansta birden fazla diş bu yöntemle düzeltilebilir. Bondingde kompozit rezin denilen diş renginde bir materyal kullanılır. Bu madde sertleştiğinde aynı diş gibi görünür ve hissedilir. Kompozit rezin dişin üstüne yerleştirildikten sonra özel bir ışık ile sertleştirilir.
Kompozit rezin dişinizle aynı renkte olabilir, dişinizden kopan parçanın yerini doğal bir şekilde doldurabilir, dişlerinizin arasındaki boşluğu doldurabilir veya sararmış dişinizin üstünü kaplayarak diğer dişlerinizle aynı renge dönüştürebilir.
Bonding Nasıl Yapılır?
Diş hekiminiz dişlerinizin arasına ince bir film yerleştirerek komşu dişlerin işlemden etkilenmesini engeller. Daha sonra işlem göreceğiniz diş üzerine tutunmayı kolaylaştıracak bir kimyasal sürer. Bu madde kompozit rezinin daha iyi tutunmasını sağlar. Daha sonra kompozit rezinin rengi diğer dişlerinize uygun hale getirilir.
Katman katman uygulanan rezin daha sonra özel bir ışık ile sertleştirilir. En son katman da konulduktan sonra diş hekiminiz ona şekil verir ve parlatır. Dişiniz doğal ve pürüzsüz görünür. Bir sonraki kontrolünüzde gerekli görürse dil hekiminiz ufak düzeltme veya parlatma işlemi uygulayabilir. Bonding zamanla yıpranabilir. Bu durumda diş hekiminiz gerekirse yeni katmanlar uygulayarak restorasyon yapabilir.
Tedavi Sonrasında Yapılması Gerekenler
İlk 48 saat içinde lekelerden korumak ya da oluşmalarını en aza indirmek için renkli yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak durmak gerekir. Çay, kahve, sigara bonding uygulamasında kullanılan rezin materyalinin renklenmesine neden olur. Dişlerinizi fırçalamanın yanında düzenli aralıklar ile diş hekiminize temizletmelisiniz.
Riskleri Nelerdir?
Kompozit rezin doğal diş kadar kuvvetli değildir. Buz ya da kalemi ısırdığınızda veya çiğnediğinizde ufalanabilir. Bonding uygulamasının ömrü birkaç yıldır, daha sonra tamir edilebilir. Ağız alışkanlıkları ve ne kadar bonding uygulandığı, bonding uygulamasının ömrünün tayininde önemli bir rol oynar.
Bonding Yönteminin Avantajları
Koruyucu ve estetik diş hekimliği alanında uygulanan bonding yöntemi, estetik ve sağlık açısından pek çok avantajı da beraberinde getirir.
- Bonding yönteminde dişlere çoğu zaman için aşındırma işlemi uygulanmaz.
- Bonding uygulaması sayesinde dişlerin belirli bir oranda uzatılması mümkündür. Böylece gülüş sırasında ön plana çıkan yaşlı görünüm de ortadan kaldırılmış olur.
- Bonding uygulaması ile dişlerdeki sararmış görüntüler de ortadan kaldırılabilir.
- Dişlerdeki çürükler ve kırıklar oldukça kolay ve etkili bir şekilde onarılabilir.
- Diğer yandan lamine porselen ya da estetik porselene kıyasla bonding yöntemi oldukça düşük maliyetli bir tedavi yöntemidir.