Diş beyazlatma (Bleaching) işlemi gözenekli mine yapısında meydana gelen doğal, doğal olmayan, renkli unsurların beyazlatma jelleri uygulanarak koyu renklerinin giderilmesidir. Daha beyaz ve sağlıklı dişler günümüzde tüm insanlar tarafından arzu edilir.
Dişler birçok etmene bağlı olarak koyu renk alabilir. Bu durumda insanlar sosyal ortamlara katıldıklarında bazen istedikleri gibi gülememekte, doğal davranamamaktadır. Böylece zamanla bir özgüven eksikliği, sosyal çekingenlik de meydana gelir.
Diş beyazlatma, diş yüzeyine yönelik birtakım materyallerin uygulanması ile dişlerin renklerinin açılmasını amaçlar. İki farklı diş beyazlatma yönteminden bahsetmek mümkündür. Diş beyazlatma jeli ya da diş beyazlatma kalemi gibi yöntemler ile evde diş beyazlatma işlemleri de yapılabilir. Bir diğer yol, ofis tipi beyazlatma ya da farklı isimler ile anılır. Bu yöntemde uzman hekimlere başvurulur ve UV ışınları ya da lazer ışığı ile beyazlatma işlemi yapılır.
Dişlerde Renklenmenin Nedenleri Nelerdir?
Dişte renklenme yaşanmasının ardında yatan birçok sebep vardır;
- Amalgam dolgu işlemi ardından meydana gelen renklenmeler,
- Hamilelikte antibiyotik alımı,
- Bebeklikte antibiyotik alımı,
- Uzun süre ağız gargarası, kırmızı şarap, tütün, kahve ve çay gibi unsurların kullanımına bağlı renklenme,
Bunlara ek olarak ömür boyu süren fizyolojik renklenme de dişlerin renginin bozulmasında bir etmen olarak görülür. Diş beyazlatma yapılırken dentin ve gözenekli mine yapısında meydana gelen renkli inorganik ve organik unsurlar beyazlatma jelleriyle temizlenir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Uzman hekimlerinin yapacağı estetik amaçlı diş beyazlatma işlemlerinden önce dişlerdeki yapısal bozuklukların giderilmesi tavsiye edilir. Diş yapılarında görülen kırılma gibi sorunlar ile birlikte tartar oluşumu ve varsa çürükler, beyazlatmadan önce çözüme kavuşturulmalıdır. Çürüklerin tedavi edilmediği durumlarda beyazlatıcı maddelerin çürükten içeri sızması olasıdır. Sızmanın yaşanması da daha büyük problemleri beraberinde getirecektir.
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Uzman hekimler tarafından yapılacak diş beyazlatma işlemleri, farklı bir operasyon gerektirecek durumlar söz konusu değilse oldukça kısa sürecektir. Dişlerin yapısına ve renk tonuna bağlı olmakla birlikte ortalama olarak yarım saatlik bir süreden bahsedilebilir. Ancak beyazlatma işlemi, 1 saati de bulabilir. Bahsedilen süre bir seansı kapsar. Hekimlerin belirleyeceği seans sayısına bağlı olarak birkaç işlem sonrasında hayal ettiğiniz diş renklerine sahip olmanız mümkündür.
Kimler Diş Beyazlatma Yaptırabilir?
Diş beyazlatma, küçük ya da büyük fark etmeksizin her insanın yaptırmak istediği bir işlemdir. Ancak diş beyazlatma işlemini yaptırabilmek için hastanın 16 yaşından büyük olması gerekir. Çocukların diş gelişimleri de tam anlamıyla sonlanmadığından dolayı 16 yaşın altındaki çocuklar, düzenli diş bakımları ile yetinmelidir.
Diş beyazlatma işleminin yapıldığı çocuklarda, dişlerde hassasiyet problemleri yaşanabilir. Bunun dışında hamilelik sürecinde de önerilmeyen diş beyazlatma, aşırı hassasiyeti bulunan ya da diş eti rahatsızlıklarından mustarip olan bireylere de tavsiye edilmez. Zirkonyum tedavi ya da farklı kaplama tedavilerinin ardından dişlere yönelik yeterli bir bakım yapılmazsa diş beyazlatma işlemi yaptırılabilir.
Evde Diş Beyazlatma İşlemi Yapılır Mı?
Uzman hekimlerin yapması önerilse de diş beyazlatma evde de yapılabilir. Bunun için beyazlatıcı özellikli diş macunları kullanılabilir. Ancak diş üzerinde uygulanacak herhangi bir işlemden önce uzman bir diş hekimine başvurmanız gerekir. Oluşabilecek komplikasyonlara karşı bilgilendirilmeden önce böyle bir beyazlatma işlemine başlamak, üzücü sonuçlar da doğurabilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş beyazlatma çeşitleri temelde iki ayrı kategori altında incelenir. Bunlara ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma adı verilir. Hastanın durumuna bağlı olmak ile birlikte kimi zaman ev tipi, kimi zaman da ofis tipi beyazlatma önerilir. Bazı durumlarda da ikili bir kombinasyon oluşması gerekebilir. Hem ev tipi beyazlatma yönteminin hem de ofis tipi beyazlatma yönteminin beraber kullanıldığı vakalardan da söz edilebilir.