Dişlerde estetik amaçlı yapılan dolgular daha parlak ve daha pırıltılı görünüm elde etmek amacıyla uygulanmaktadır.
Hem ön dişlerde, hem de arka dişlerde günümüzde estetik dolgu uygulamaları rahatlıkla yapılabilmektedir. Bunlar dişlerin kendi renginde olan kompozit dolgu uygulamalarıdır.
Diş çürüklerinin tedavisi için bugüne kadar kullanılmış olan amalgam dolguların estetik beklentileri karşılamaması yüzünden, günümüzde porselen dolgu ve kompozit dolgu tercih edilmektedir. Kompozit dolgular dişler gibi beyaz olduğundan ve ışınla sertleştirildiğinden ışınlı dolgu olarak da isimlendirilebilir.
Kompozit dolgu nasıl yapılır?
Bu dolgular dayanıklı olmalarından dolayı hem ön hem de arka dişlerde uygulanabilir. Çürükler temizlenerek, madde kaybını azaltmak için ışınlı dolgu yapıldığında, bağlanan yüzeyi arttırmak için bizotaj uygulanır. Diş hazırlandıktan sonra, diş ve kompozit dolgu arasında bağlanmayı sağlayan bonding işlemi yapılır. Buna ışın verilerek sertleşmesi sağlanmış olur. Ardından ince katmanlar halinde kompozit dolgu koyularak, ışınla sertleştirilir. Bu dişteki çürük dolduruluncaya kadar tekrarlanır. Yükseklik kontrolü yapılarak, üzeri cilalanır. Bu işlemler amalgam dolguların yapımından daha uzun sürer.
Porselen dolgu nedir?
Bu türdeki dolgular kompozit esaslı ışınlı dolgular ve amalgam dolguların eksiklerini tamamlamak için geliştirilmiş dolgulardır. Işınlı dolgularda sertleşme sırasında az oranda olsa da, büzülme meydana gelebilir. Porselen dolgularda bu sorunu gidermek için, ağızda ölçüsü alınan dişin dolgusu laboratuvarda hazırlanır. Bu sebeple porselen dolgularda ölçünün yerine uymama sorunu yaşanmaz. Bunların yapıştırılması ise yerine koyulduktan sonra özel adhesive sistem sayesinde yapılır.
Estetik dolgular ne zaman uygulanmaktadır?
- Kırık ve çürük dişlerin onarılması için
- Dişlerde olan kalıcı renk bozukluklarını tedavi etmek için
- Dişlerin arasındaki boşlukları kapatmak için
- Dişlerde boyu uzatmak için
- Dişlerde şekil değişikliği yapıp, kişinin gülüş tasarımını yapabilmek için estetik dolgu uygulanır.
Estetik dolguların kullanımı ve ömrü ne kadardır?
Estetik dolguların dişlere ve diş etlerine herhangi bir zararı yoktur. Bunları kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz. Bakımı kendi dişleriniz gibi özenle yapılmalıdır. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımının ihmal edilmemesi gerekir. Doğru kullanıldıkları sürece 5-10 yıl sizlere hizmet edebilirler. Lekelenmelerini önlemek için yapılan cilalanma sayesinde, görünümleri mükemmel, yüzeyleri pürüzsüz olur. Doğal görünmeleri, her yaştaki hastaya uygulanması ve kısa sürede tek seansta uygulanmaları büyük bir avantajdır. Dişlerde en az aşındırma yapılarak uygulandıklarından, diş dokusunun korunmasına yardımcı olurlar. Bu yüzden güvenle kullanılabilirler.